Historien om Callifine – hur började allt egentligen?

Företaget Callifine grundades 2016

Det ägs och drivs hemifrån av mig, Ann-Sofi Björklund. Men ensam är inte stark. På evenemang (främst under högsäsongen, kring jul) syns ofta maken Kim vid min sida. Han hjälper till med allt från praktiska saker till betjäning av kunder. Att starta en egen hantverksinriktad webbutik har länge varit en dröm, men av olika anledningar (bland annat hälsomässiga sådana) har drömmen fått gro. När en mångårig anställnings fortsättning blev osäker så kändes det rätt att börja undersöka butiksmöjligheterna med olika alternativ och tänkbara lösningar.

För min del innehåller livet en medfödd funktionsnedsättning, som gör att jag rör mig med kryckor. Dessutom fick jag för ca. 20 år tillbaks också en periodvis återkommande smärta, till följd av kvinnosjukdomen endometrios, som följeslagare i livet. Ett sätt att hantera tillvaron då smärtan begränsade som mest, var att skapa en rofylld stämning med tända ljus. I skenet av levande ljus valsade fingrarna över bordets tangenter. Orden fullkomligt flödade. Först genom en helt vanlig blogg. Senare på egen domän.

Genom skrivandet övervanns också en del av mina dyslektiska svårigheter. Textmängderna ökade snabbt och skrivandet växte från kärlek till passion. Boken ”Kampen mellan Änglarna och Draken”, som finns i webbutikens sortiment, är baserad på utvalda delar från min blogg och trycktes för att hjälpa andra som lever i en liknande situation.

Att skapa Änglar, för att synliggöra endometrios, ger mig kraft”

Foto: Rosita Holtlund

Smyckena började jag skapa år 2012, när måendet så tillät.Stundens sinnesstämning avgjorde färgen och ängelns betydelse blev det som jag saknade mest just då, när tillvaron kändes mörk och smärtfylld.  De första hängsmyckena som skapades var Fortuna och Futurum. Kort därefter kom Endorfine och sedan den väldigt populära vita Angelina.

Skapandet har med åren gått från att vara en hobby till att även fungera som en form av terapi. Då förflyttas mina tankar från smärta och mörker till glada färger, former och vackra kombinationer. Något jag verkligen älskar! Det ger mig kraft att orka igenom både kortare och längre smärtskov.

Skyddsänglarnas namn, färger och betydelser blev snabbt väldigt uppskattade. Men många upplevde att betydelsen var svår att komma ihåg. Det tog jag som ett tecken på att smycket inte var klart. Dessutom ville jag bemöta omgivningens önskemål.

Så, tillsammans med syster Erika och min make Kim, bollades idéer på layouter och text till ett medföljande kort. Resultatet av samarbetet blev de kort som änglarna nu är fästa på. Fram tills i dag har flertalet olika smycken skapats. Några utföranden har endast funnits i begränsat antal.

Tanken har genom alla år varit, och är fortfarande, att stödja andra genom mina egna livserfarenheter. Mitt änglaskapande blev därför ett sätta att hjälpa dem som kämpar när livet slår emot. Min önskan är att skyddsängeln ska sänka bäraren glädje och hopp om en bättre, ljusare morgondag.

Hösten 2016 beslöt jag att omutbilda mig

Efter över 20 yrkessamma år inom det sociala området fick jag möjligheten att vuxenstudera till datanom. När utbildningsområdet skulle väljas i ungdomens år stod valet just mellan det sociala och datateknik. Intresset för och viljan att hjälpa människor vägde tyngre och avgjorde valet då. Inget val jag på något sätt ångrar.  Vuxenstudierna inleddes och det dröjde inte särkilt länge innan dataintresset åter vaknade till liv! Veckorna fylldes av innehållsrika studietimmar om allt från användarfunktioner i olika program till utrustningsplanering, serverhantering och nätverksteknik. Allt hade sin charm men det var när vi lärde oss programhantering som jag “hittade hem”.

När jag fick min examen, i juni 2018, stod målet klart; att parallellt med den hantverksinriktade webbutiken ska Callifine erbjuda avlastande datatjänster. Min tanke med dessa tjänster är att de ska vara ett alternativ (i första hand för företag, men även privatpersoner är välkomna att ta kontakt) när inte de egna personalresurserna eller tiden räcker till. I nära samarbete med uppdragsgivaren (Dig) utformas tjänsten helt enligt just ditt/ert aktuella behov. Både kortare, längre och uppdrag av mer återkommande karaktär tas emot.

Företagsnamnet då – varifrån kommer det? 

Namnet Callifine en är resultatet av en ordlek, där jag kombinerade saker som haft stor betydelse när smärtan begränsade som mest: Candle, Light och Endorfiner. Alltså ljus och att sysselsätta mig med saker som frigör kroppens eget smärtlindringshormon, endordiner. Dessutom finns ängeln Endorfine i min Änglakollektion.

Allt går att lösa! Jag har en stark motivation och tror på att en funktionsnedsättning inte ska utgöra något hinder för att förverkliga drömmar. Hösten 2018 valde jag att satsa helhjärtat och nu sysselsätter mig företagsrelaterat arbete till 80 %.

I november 2019 utökades verksamheten, när dörrarna slogs upp till en fysisk butik, i vårt gemensamma hem (på Killingholmen i utkanten av Jakobstad, Finland). I den fysiska butiken erbjuds ett breddat webbutikssortiment. Öppettiden är vanligen lördagar (kl. 13 – 16) samt enligt överenskommelse. Följ gärna vår Facebooksida för att hålla dig uppdaterad.

Slutligen vill jag sända ett hjärtevarmt TACK till alla som på något sätt kontaktar oss. Tillsammans förverkligar vi en mångårig företagsdröm – där ett gott bemötande samt kundens behov och önskemål står i centrum.

Ann-Sofi 
Företagsgrundare, Callifine