Hur började allt, egentligen?

Företaget Callifine grundades 2016

Det ägs och drivs hemifrån av mig, Ann-Sofi Björklund. Men ensam är inte stark. På evenemang (främst under högsäsongen, kring jul) syns ofta maken Kim vid min sida. Han hjälper till med allt från praktiska saker till betjäning av kunder. Att starta en egen hantverksinriktad webbutik har länge varit en dröm, men av olika anledningar (bland annat hälsomässiga sådana) har drömmen fått gro. När en mångårig anställnings fortsättning blev osäker så kändes det rätt att börja undersöka butiksmöjligheterna med olika alternativ och tänkbara lösningar.

För min del innehåller livet en medfödd funktionsnedsättning, som gör att jag rör mig med kryckor. För ca. 20 år sedan tillkom också en periodvis smärta, till följd av kvinnosjukdomen endometrios. Ett sätt att hantera tillvaron då smärtan begränsade som mest, var att skapa en rofylld stämning med tända ljus. I skenet av levande ljus skrevs mängder av texter. Orden fullkomligt flödade. Under de första åren skedde bloggadet på en helt vanlig bloggportal. Några år senare flyttades texterna och det fortsatta skrivandet till en egen domän.

Genom skrivandet övervanns också en del av mina dyslektiska svårigheter. Textmängderna ökade snabbt och skrivandet växte från kärlek till passion. Boken ”Kampen mellan Änglarna och Draken” är baserad på utvalda delar av min blogg och trycktes för att hjälpa andra som är bärare av periodvis återkommande smärta.

Änglaskapandet tar sin början

Callifine’s skyddsänglar började jag skapa år 2012, när måendet så tillät. Stundens sinnesstämning avgjorde färgen och ängelns betydelse blev det som jag saknade mest just då, när tillvaron kändes mörk och smärtfylld.  De första hängsmyckena som skapades var Fortuna och Futurum. Kort därefter kom Endorfine och sedan den väldigt populära vita Angelina. Skapandet har med åren gått från att vara en hobby till att även fungera som en form av terapi. 

Ann-Sofi Björklund: “Att skapa änglar för att synliggöra endometrios ger mig kraft”

Då förflyttas mina tankar från smärta och mörker till glada färger, former och vackra kombinationer. Något jag verkligen älskar! Det ger mig kraft att orka igenom både kortare och längre smärtskov.

Skyddsänglarnas namn, färger och betydelser blev snabbt väldigt uppskattade. Men många upplevde att betydelsen var svår att komma ihåg. Det tog jag som ett tecken på att smycket inte var klart och dessutom ville jag bemöta omgivningens önskemål. Så, tillsammans med syster Erika och min make Kim, bollades idéer på layouter och text till ett medföljande kort. Resultatet av samarbetet blev de kort som änglarna nu är fästa på. Fram tills i dag har flertalet olika smycken skapats. Några utföranden har endast funnits i begränsat antal.

Som en symbol för det egna skapandet finns en ängel med i företagslogon och tanken har genom alla år varit att stödja andra genom mina egna livserfarenheter. Änglaskapande blev därför ett sätt att stödja dem som kämpar när livet slår emot. Min önskan är att skyddsängeln ska sänka bäraren glädje och hopp om en bättre, ljusare morgondag. Från försäljningen av Callifine´s skyddsänglar doneras årligen pengar till olika välgörande ändamål. 

Callifine Documentation och Callifine Inspiration föds

Efter över 20 yrkessamma år inom det sociala området fick jag möjligheten att vuxenstudera till datanom. När utbildningsområdet skulle väljas i ungdomens år stod valet just mellan det sociala och datateknik. Intresset för och viljan att hjälpa människor vägde tyngre och avgjorde valet då. Inget val jag på något sätt ångrar.  Vuxenstudierna inleddes och det dröjde inte särkillt länge innan dataintresset åter vaknade till liv! Veckorna fylldes av innehållsrika studietimmar om allt från användarfunktioner i olika program till utrustningsplanering, serverhantering och nätverksteknik. Allt hade sin charm men det var när vi lärde oss programhantering som jag “hittade hem”.

När jag fick min examen, i juni 2018, stod målet klart; att parallellt med den hantverksinriktade webbutiken ska Callifine erbjuda kundanpassade avlastande datatjänster. Min tanke med dessa tjänster är att de ska vara ett alternativ (i första hand för företag, men även privatpersoner är välkomna att ta kontakt) när inte de egna personalresurserna eller tiden räcker till. Det kan tex vara för att hinna med olika former av dokumentation, sammanställningar, textredigeringar, uppdatering av textinnehåll eller annat arbete som tenderar ”bli liggande till sen…”.

Drygt ett år efter slutförda datanomstudier satte jag mig på skolbänken igen. Den gången för studier i eget företagande. När sedan den utbildningen var klar så valde jag att ägna tid åt att vidareutveckla skrivandet och läste på distans till certifierad kommunikatör.


I oktober 2021 tackade jag JA till att bli teamledare för Avon Cosmetics Finland och genom det fick jag möjlighet att följa och fungera som rådgivare för både kunder och samarbetspartners. Det var en stor sorg när Avons verksamhet upphörde i Finland I mars 2024! Men ”när en dörr stängs öppnas en annan” och det dröjde inte särskilt länge innan jag fick en ny samarbetsförfrågan. En förfrågan som ledde till att jag numera fungerar som produktrådgivare och Team Manager för Oriflame Sweden. Det är en sann glädje att fortsätta fylla dagarna med det stora intresset för hudvård och välmående. Två komponenter som under åren har vuxit och bidragit till att företaget Callifine nu äntligen har kunnat rota sig i en vacker, sållad blandning av både österbottnisk och åländsk mylla. Precis så som jag föreställt mig!

Gårdsbutiken öppnar

Lagom till julhandeln 2021 flyttade hela verksamheten till Björkkulla Gård som finns på den österbottniska landsbygden i Kronoby, Finland. Gårdsbutiken samarbetar med flertalet hantverkare och erbjuder presenter för en mängd olika tillfällen. På butikshyllorna finns tex handtillverkade ljus, textiler, vedbärare, skärbrädor, änglasmycken. Utöver hantverket kan du som besöker oss även hitta hudvård och kosmetika från Avon Cosmetics. Öppettiden är enligt överenskommelse. Följ gärna vår Facebooksida för att hålla dig uppdaterad. 

Allt går att lösa!

Jag har en stark motivation och tror på att en funktionsnedsättning inte ska utgöra något hinder för att förverkliga drömmar. Hösten 2018 valde jag att satsa helhjärtat företaget och idag varierar arbetstiden från 40 till 80 % av heltid beroende av det personliga måendet. År 2022 premierades jag av Avon Cosmetics med försäljningsområdets pris. Motiveringen för priset var ” för god kundbetjäning, fint försäljningsresultat och ett gott teamledarskap ”.

I slutet av förra året fick Callifine ta emot utmärkelsen ”Årets ensam-/egenföretagare i Kronoby 2023” från Kronoby företagarförening och Kronoby kommun.

Juryns motivering till utmärkelsen:
” Callifine är ett enkvinnoföretag som har varit verksam sedan 2016. Lagom till julhandeln 2021 flyttade hela verksamheten till Björkkulla Gård i Kronoby. Gårdsbutiken samarbetar med flertalet hantverkare och erbjuder presenter för en mängd olika tillfällen. Ann-Sofi Björklund är grundaren av denna hantverksinriktade webshop och hon har en passion för hantverk. Grunderna till företaget finns i utmaningarna med hälsan och de texter och skyddsänglar som Ann-Sofi skapade under de mest jobbiga perioderna. Ann-Sofi och företaget är ett gott exempel på hur långt du kan komma med passion och driv trots att livet sätter käppar i hjulet. ”

 

Varmt välkommen att ta kontakt!

Ann-Sofi,
Grundare av företaget och gårdsbutiken Callifine